VEO kijkt terug op een geslaagde Netwerkbijeenkomst CE 2017 in het Nationaal Militair Museum te Soest
Op 6 april jl. vond de jaarlijkse VEO Netwerkbijeenkomst CE plaats in het Nationaal Militair Museum te Soest. Met bijna 200 deelnemers was de opkomst, net als vorig jaar, weer bijzonder hoog. Er was een brede vertegenwoordiging vanuit de Rijksoverheid, gemeenten, waterschappen, opdrachtgevers, adviseurs en opsporingsbedrijven. VEO kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst.
Prachtige locatie
Om 10.00 uur opende het museum haar deuren en druppelden de eerste deelnemers aan de bijeenkomst al binnen om op eigen gelegenheid alvast het prachtige museum te bezoeken. Om 11.30 uur startten de georganiseerde rondleidingen langs de topstukken van het museum voor de deelnemers die zich hiervoor hadden opgegeven.
Interessante presentaties
Na de inlooplunch heette dagvoorzitter Hans Oosters alle aanwezigen van harte welkom en bracht hij ons kort op de hoogte van de ontwikkelingen binnen VEO. Daarna presenteerde Martin Hoenderkamp (Directeur realisatie infrastructuur bij Rijkswaterstaat) de marktvisie van Rijkswaterstaat (RWS) op het opsporen van conventionele explosieven. Hij lichtte tevens de resultaten toe van de gezamenlijke workshops van RWS en VEO, gericht op het omgaan met CE.
Vervolgens was het de beurt aan Leoniek van der Vliet, Programmaleider Grond-, Weg-, en Waterbouw van de Inspectie SZW, Haar presentatie richtte zich op de verantwoordelijkheden en verplichtingen van opdrachtgevers in CE-verdacht gebied. Van der Vliet hamerde onder meer op het belang van gedegen vooronderzoek.
Hans Oosters, onafhankelijk voorzitter van VEO, verzorgde de derde presentatie, over de ontwikkeling en de noodzaak van een Normenkader CE. Onder de titel "Nu echt aan de slag met het Normenkader CE", benadrukte Oosters het belang dat er nu echt concreet invulling moet worden gegeven aan het Normenkader CE. Het Ministerie van BZK is aan zet!
Tot slot informeerde Siem Zeilemaker (onafhankelijk voorzitter van het Centraal College van Deskundigen OCE) de aanwezigen over de stand van zaken met betrekking tot de ontwikkeling van het Certificatieschema Vooronderzoek en Risicoanalyse CE.
Forumdiscussie
Na de presentaties was het tijd voor een forumdiscussie over de besproken onderwerpen tot dusver. Aan het forum namen naast de sprekers ook de volgende personen deel: Luitenant-kolonel Hans Linschoten (Hoofd Kenniscentrum EODD), Huibert van Driel (bestuurslid VEO) en Pieter Verhoeve (burgemeester Gemeente Oudewater, lid Commissie Bestuur en Veiligheid VNG en bestuurder namens Platform Blindgangers),
Er ontstond een interessante en levendige discussie over wat nodig is om de risico's van CE te beheersen of uit te sluiten en hoe dat op een doelmatige wijze kan plaatsvinden. De aanwezigen uit de zaal mengden zich veelvuldig in de discussie, zeker ook bij het zoeken van een balans tussen het beheersen van risico's in relatie tot proportionaliteit.
Presentatie bommenkaart
Als feestelijke afsluiting van de Netwerkbijeenkomst heeft Hans Oosters, als onafhankelijk voorzitter van VEO, de VEO Bommenkaart gepresenteerd. Via deze webservice kunt u voor een specifiek gebied zien of daar al vooronderzoek of opsporing CE heeft plaatsgevonden.
De Bommenkaart is belangrijk voor alle partijen die direct of indirect te maken hebben met CE. Daarom heeft Hans Oosters de Bommenkaart symbolisch overhandigd aan alle forumleden. Na de presentatie werd er tijdens de netwerkborrel nog lang nagesproken over de actuele thema's die die middag besproken waren.
Graag zien wij u weer op onze Netwerkbijeenkomst CE in 2018!