banner.jpg

Plenaire sessie


Na het welkomstwoord door dagvoorzitter en onafhankelijk voorzitter van de VEO kreeg Hans Nauta (WarDocs) het woord over wat heeft er 80 jaar geleden in Nederland plaatsgevonden?


In de afgelopen 10 jaar heeft Hans Nauta achtereenvolgens RAF Fighter Command, Coastal Command, Bomber Command, USAAF 8th en 9th Air Force en tenslotte de 2nd Tactical Air Force op locatie en gebruikte bommenlasten ontsloten waarbij hij de gegevens van minimaal drie operationele lagen heeft gebruikt om omissies en discrepanties te ondervangen. Dat is veel meer dan gedacht. Uiteindelijk is met deze ontsluiting onder andere een vrij definitief antwoord te geven op:

  • Hoeveel luchtaanvallen hebben werkelijk plaatsgevonden op Nederlands grondgebied?
  • Hoeveel van een bepaald type afwerpmunitie is op welke locaties afgeworpen?
  • Welke regio's zijn het meest getroffen?
  • en nog veel meer statistische praktisch toepasbare info


Werksessies


De risicoanalyse en de Arbowetgeving - Luuk Arlar (Rijkswaterstaat)
In deze werksessie besprak Luuk Arlar van Rijkswaterstaat de wet- en regelgeving rond het (Arbo) domein van Ontplofbare Oorlogsresten met de aanwezigen. Er bestaan namelijk veel misverstanden over wat de Arbowetgeving verplicht. Luuk gaat in op de Arbowetgeving, waaronder de RI&E, de vergewisplicht van opdrachtgevers en Artikel 4.10 van het Arbobesluit. Ook gaat het over de toekomst van de risicoanalyse, en hoe onze sector zich verhoudt tot de RI&E. Hoe brengen we onze werkwijze en de Arbowetgeving meer in lijn met elkaar? Wat is hierin de rol van de adviesbureaus, en waar speelt de opdrachtgever juist een grote rol?


De Basisregistratie Ondergrond - Data delen over ontplofbare oorlogsresten -  Mark Groenendijk (Online Platform LINX)

Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) werkt al jaren aan een basisregistratie voor alles wat er in onze bodem gebeurt. Dit om belangrijke gegevens centraal te kunnen ontsluiten. Inmiddels wordt ook gewerkt aan het thema ‘Ontplofbare Oorlogsresten’. Hoe zorgen we ervoor dat de gegevens van dit thema centraal goed ontsloten worden? En welke waarde kunnen we daar voor Nederland mee creëren? Ook het Havenbedrijf Rotterdam, Saricon & Expload werken aan dit thema door middel van Online Platform LINX, waarin onderzoeken worden uitgevoerd, en de gebruikte gegevens centraal worden opgeslagen. In deze werksessie gingen de aanwezigen in gesprek over welke data van belang is voor opdrachtgevers en onderzoekers, zodat de Basisregistratie Ondergrond een toekomstbestendig verhaal bevat over onze sector.


Afbakening mijnenvelden - Roy Blokvoort (Expload)

In deze werksessie gingen de aanwezige, zoals ieder jaar, dieper in een specifiek thema uit het vooronderzoek naar ontplofbare oorlogsresten. Dit jaar iets minder diep onder de oppervlakte: want het ging over mijnenvelden. De mijnenvelden worden meestal na een oorlog als eerste geruimd, en op de veel plekken zijn specifieke ruimrapporten beschikbaar. Maar hoe gaan we om met gebieden waar dit niet van bekend is? En welke extra gegevens zijn er mogelijk beschikbaar?


Risicoanalyse OO conform CS-VROO, grijze gebieden - Jesse van Schijndel en Thijs van Wijk (Antea Group)

In deze lag de focus op de verplichtingen zoals die omschreven staan in de CS-VROO en of deze voldoende houvast biedt om een kwalitatief goede Risicoanalyse op te stellen. Vanaf welke fase in het project kun je een kwalitatief goede Risicoanalyse OO opstellen? Is dat al in de ontwerpfase of pas als de aannemer bekend is en dus bekend is hoe en waarmee hij zijn werkzaamheden gaat uitvoeren. In hoeverre nemen we de kans op aantreffen mee en hoe schatten we die in? Er staan diverse verplichte bronnen genoemd in de CS-VROO maar hoe dienen we daar mee om te gaan? Daarnaast gaan we in op de vraag hoe om te gaan met werkzaamheden in geroerde grond.

De gevolgen van wijzigingen Registratieschema VOMES voor het OO-werkveld - Erik Hoven (Registratiekamer Stichting VOMES) en Hans Kok (Stichting Examinering VOMES)
Op dit moment wordt de laatste wijzigingen doorgevoerd voor de 1ste tranche wijzigingen Registratieschema VOMES. Het gewijzigde Registratieschema zal vanaf februari 2025 van kracht zijn. Ook de 2de tranche wijzigingen worden voorbereid en dat proces is in volle gang. Dit zal in 2026 geëffectueerd worden. In deze werksessie werd een toelichting gegeven op de wijzigingen en de gevolgen voor het werkveld.

Risicobeheersing OO combiwand Nieuwe Maas - Dirk van de Vleuten (Den Ouden - Bodac)

Deze kennissessie betreft een praktijkcasus hoe Den Ouden Bodac het risico rondom OO beheersbaar heeft gemaakt om de uitbreiding van de loskade Chane Terminal Nieuwe Maas veilig mogelijk te maken. Het Plangebied was verdacht op trilling gevoelige afwerpmunitie van 1000lbs en is na de Tweede Wereldoorlog opgehoogd. Het onderzoeksgebied bestaat uit een land en een waterzijdige kant. De bestaande oeverbescherming is stortsteen in een plas en drasberm onderhevig aan getijde, gelegen direct naast een drukbevaren scheepvaartroute. Tijdens deze werksessie onderzochten de aanwezigen de meest effectieve manier om het verdachte gebied vrij te geven op OO.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws: Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief